AllmäntWebbdesign

Vad kostar en hemsida?

By 9 september, 2019 januari 3rd, 2020 No Comments

Det är en vanlig fråga som man alltid får i samband med att man berättar vad man jobbar med. Priset på en hemsida varierar och det som bestämmer priset är vad kunden behöver helt enkelt.

Utifrån personligt arbete och observationer av marknaden så kan jag konstatera att “normala” hemsidor finns i 3 olika prisklasser. Det finns många “nischade” affärsidéer, men i slutändan så får alla samma sak, en hemsida. Vi går igenom vad du får för respektive prisklass (eller rättare sagt, bör få) när du köper en hemsida från en webbyrå eller liknande.

7900 – 9900 kr

Denna prisklass är rätt billig för en hemsida. Du får en enklare hemsida med 4-5 undersidor och en relativt måttlig design.  Önskar du ingenting unikt men ändå bra så kan du köpa en hemsida i denna prisklass. Det du kan få för dina pengar är då:

 • En enkel hemsida
 • Ett publiceringsverktyg
 • 4-5 undersidor

Du får en hemsida som håller måttet dock med simpel design och funktionalitet.

9900 – 17 900 kr

När priser stiger så gör även kvalitén. När du hamnar i denna prisklass så får du garanterat samma funktionalitet som i föregående prisklass, dock med att par garantier. Det är ofta design som kostar, eftersom det är unikt och individuellt för din hemsida. Ett uppdateringsverktyg exempelvis, kommer alltid att vara värt lika mycket oavsett vilken design den stödjer. Det du får för detta pris är:

 • En hemsida
 • Ett publiceringsverktyg
 • En mer avancerad funktionalitet på din hemsida
 • 5-10 undersidor

17 900 – 30 000 kr

När vi hamnar i denna prisklass så börjar vi tala om mer anpassade hemsidor med större krav på uppdatering och underhåll. Dessa hemsidor kostar mycket eftersom du får mycket specialanpassat – design och funktion. Hemsidan ska ha olika sidhuvuden till varje enskild sida, nyhetsfunktioner som är indelade i flera kategorier och du ska också kunna hantera flera hemsidor från ett enda verktyg. Det är bara några saker som en hemsida i denna prisklass klarar av, det är ju som sagt specialanpassningen som sätter priset och det är därför väldigt svårt att konkretisera vad du får för detta priset. En sammanfattning av vad du får kan bl.a vara.

 • En större hemsida
 • Publiceringsverktyg
 • Väldigt specialanpassad design (teman, färgteman, profiler mm)
 • Specialfunktioner anpassade till din hemsida

När priset stiger över 30000 kr beror det på att det kanske är en mycket duktig designer bakom webbdesignen, eller en flitig programmerare som jobbar snabbare än sina kollegor. Priset KAN stiga över 30000 kr, det finns gott om hemsidor som gör det. Se efter vad du behöver, om du vill ha något gjort efter dina behov och önskemål eller om det är anpassat till dina behov efter en befintlig mall. Du vet bäst vad som passar dig.

Dimitri Gkoratsas

Author Dimitri Gkoratsas

More posts by Dimitri Gkoratsas